Het touw zelf

Het touw wat ik verkoop is gemaakt van jute. Om precies te zijn Tossa jute (Corchorus olitorius) uit Bengal/Bangladesh.

Het is touw is vrij van JBO (Jute Batching Oil, een op petroleum gebaseerd smeermiddel wat gebruikt wordt om het touw soepel te maken, maar wat stinkt en mogelijk allergische reacties kan veroorzaken.) en specifiek behandeld voor langdurig contact met de huid.

Het touw is "enkellaags" (single ply), los geslagen en behandeld met jojoba olie en candelillawas.

Het kan zijn dat het touw in het begin wat stijf is, maar dat gaat er na verloop van tijd wel uit door gebruik. Ook kan het zijn dat het touw in het begin nog wat losse vezels loslaat, dit wordt na verloop van tijd steeds minder en het touw wordt dan ook steeds zachter en meer zijde-achtig. Hoe meer je het gebruikt hoe fijner het wordt.

Handle with care

Dit touw is niet zoals touw bij de bouwmarkt en heeft wat zorg en aandacht nodig. 

In het kort komt het eigenlijk neer op:

  • Zorg dat het touw niet nat wordt. Dus ook niet wassen. 
  • Berg het niet in de knoop op, maar hang het uit in een kast of op een (kleding)haakje als je het een tijdje niet gebruikt.
  • Als het touw een beetje droog/stoffig wordt, gebruik dan een oude doek met wat jojoba olie om het in te smeren/oliën.

Onderhoud

Niet wassen...

Jute kan niet zo goed tegen water.  Als jute in contact komt met water, trekken de vezels samen en kan het vervormen en samentrekken. Probeer dus water en andere juices op je touw te voorkomen. Een klein beetje vocht is niet zo erg, over het algemeen kan je het dan gewoon even uithangen.

In het geval dat het in aanraking komt met lichaamssappen wees je dan bewust dat er een kans is om SOA over te brengen. HPV kan 2 weken actief op een touw blijven zitten. Als er dus lichaamsjuice op je touw komt, zorg dan dat het touw vanaf dat moment alleen bij deze partner gebruikt wordt. Markeer het en sla het apart op.

 

Toch wassen...

In het geval dat het touw in aanraking is gekomen met urine, poep, bloed of kots, dan is het misschien toch wel een goed idee om het te wassen.

Goed om te weten is dat wassen van jute touw tijd kost en wat handwerk betekent. De tijd zit vooral in het drogen. En ook goed om te weten is dat elke keer als je je touw wast, je ook iets van de integriteit aantast. Dus zorg gewoon dat je je touw niet hoeft te wassen, veel makkelijker.

Als je het dan toch gaat wassen:

  • Doe het met de hand, niet met de machine
  • Met koud water
  • Met zo min mogelijk en meest vriendelijke zeep die je kan vinden (wasmiddel voor babies bijvoorbeeld)
  • Droog het op spanning voor een paar dagen. Dat betekent dat je beide uiteinde ergens aan vast maakt, de boel strak trekt en het zo laat drogen.
  • Waarna je het opnieuw moet oliën

Oliën

Als het touw een beetje droog en stoffig wordt is het tijd om het te oliën. Ik doe dit misschien 1 of 2 keer per jaar.

Ik gebruik hiervoor 100% jojoba olie. Bijvoorbeeld deze:

https://www.kazidomi.com/nl/lichaamsverzorging/3612-jojoba-olie-bio.html

Ik doe dan wat olie (niet teveel) op een doek. Vouw het doek om het touw en haal het hele touw er een aantal keer doorheen.

Laat het daarna even een dagje intrekken. De vezels van het touw trekken de olie vanzelf naar binnen.

Verdraaid!?

Als je touw een gedraaid is en niet netjes naast elkaar blijft liggen is het uit balans. Check dit filmpje over hoe je dat fixt:

High Stranding

Een veel voorkomend gevolg van het gebruik van die touw is iets wat "high stranding" wordt genoemd. Je ziet dan dat bij de uiteinden van je touw (bij de knoopjes) een van de drie strengen gaat uitsteken.

Zie de volgende links over hoe je dit kunt fixen: